Wednesday, 30 July 2008

Resepi Sup Tulang Merah

Resepi ni aku tujukan buat rakan-rakanku yang berada di luar negara. Kalau ada banyak masa & barang2 pon senang dapat cuba la resepi ni. Pasti rindu pada tanah air...

6 biji bawang putih
2 biji bawang besar
1cm halia
3 senduk cili boh (tambah jika mau pedas)
3 senduk tomato sos
3 kg tulang kambing
3 biji kentang di rebus dan dikisar dengan sedikit air
1 biji telur
sedikit garam, gula dan serbuk lada putih
Rebus tulang separuh masak, buang air rebusan pertama (utk membuang bau hamis kambing), kemudian rebus semula
bersama 1 sudu makan rata rempah sop sehingga isinya lembut.. lebih kurang 2-3 jam Kalau gunakan pressure cooker hanya 30minit sahja.

Halia, bawang putih dan bawang besar dikisar halus. Panas kan periuk dan tuang sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama cili boh sehingga garing. Kemudian masukkan tulang dan bahan2 yang lain bersama air rebusan tulang. Kuah Tulang ini tidak boleh terlalu cair. Masukkan garam, sedikit gula, serbuk lada putih dan serbuk perasa jika suka. Akhir sekali campur kan kentang kisar dan masak sehingga kuahnya pekat. Masukkan sebiji telur kedalam kuah. Dan kacau sebentar sahja lalu matikan api.

Semasa menhidangkan, taburkan hirisan kobis mentah yang sudah dicuci bersih.
Enak dimakan bersama roti Perancis

2 comments:

  1. macam mane warna nye boleh merah?pakai warna ape ehk?jenama ape?

    ReplyDelete
  2. Tak lah merah sgt. Cuma seakan2..

    ReplyDelete

Komen anda amat dialu-alukan.